Sådan har jeg længe sagt, med et “her kommer jeg” smil på læben, og en overbevisning om min egen status som uundværlig og uerstattelig.

I de sidste fem måneder har jeg nu måtte sande at holdning og attitude ikke er nok i dette tilfælde. Jeg har i den periode brugt løs af skattepengene og har været indlagt på sygehuset i tre perioder på sammenlagt fem uger, dertil kommer perioder med lægebesøg, kontrol osv.

Alt i alt har jeg måtte lære på den hårde måde, at jeg ikke er uerstattelig og at min familie, mine medarbejdere og resten af verden godt kan håndtere opgaverne uden mig. Bevares, nogle af deres opgaver har da været mere besværlige – heldigvis har både min hustru og medarbejderne i min virksomhed da bemærket at jeg var væk.

For mig selv har det haft den store betydning at jeg har opdaget, at jeg ikke behøver, og heller ikke kan, kontrollere alt. Jeg er en stor kontrolfreak og vil gerne have styr på alt, være sikker på at alt bliver lavet 100% korrekt og at der ikke spildes ressourcer på at gøre tingene “forkert”.
En vigtig opdagelse for mig har været at 100% korrekt, ikke behøver at være den måde jeg udfører opgaverne på, det kan sagtens gøres rigtigt på andre måder, det havde jeg svært ved at se for seks måneder siden.

Både hjemme i privaten og i firmaet blev opgaverne jo løst med tilfredsstillende resultater, også selv om de ikke blev løst på “den rigtige måde” læs “min måde”. Jeg tror det er en vigtig erkendelse, især for vi selvstændige der er vandt til at klare os selv, og ikke mindst at få vores vilje. Kald det mindfullness, overblik eller hvad du vil – fakta er at jeg er blevet bedre til at være i nuet og mindre fokuseret på de problemer der måske kan opstå i morgen og i næste uge.

Jeg har givet mig selv et løfte om at jeg fremover vil turde begå flere fejltagelser, tage færre ting alvorligt, spise flere is og færre bønner – i det hele taget vil jeg tage Nadine Starr’s digt “Hvis jeg kunne leve mit liv om” mere til mig.
Jeg har det i en digtsamling der hedder “Glæden er gul – Delfiner er blå”, måske kan den købes endnu. Ellers tak til Grethe Andreasen for at introducere mig for den en gang for længe siden.

Husk at glæde dig over alt det der er, istedet for at ærgre dig over det der ikke er – livet er som det er, ikke som det kunne have været hvis.

3 Kommentarer

 1. Andreas Linde

  Du har en vigtig pointe!

  Jeg har det på præcis samme måde – jeg vil have styr på det hele. Derfor er det også et stort skridt for mig at outsource nogle af de opgaver, som jeg kan outsource i Linde-media, men jeg er ved at blive bedre til det – man kan ikke styre alting i sit firma, hvis man har ansatte eller hvis man udliciterer opgaver.

  Jeg håber du har fået det bedre!

  Svar
 2. Ebbe

  Jeg blev meget glad over at læse dit indlæg. At du har stoppet op (blevet hjulpet!) til at reflekter over dit liv.
  Og indlægget ekræftiger mig endnu en gang i, at udvikling skabes i krise!
  Den underliggende bevæggrund for kontrol er efter min mening angst. Angst for ikke at gøre det godt nok, eller angst for ikke at leve op til min egen (evt. uudtalte) forventninger. Også de forventninger, som jeg tror, andre har til mig.
  Så derfor får kontrollen en stor plads, men er også begrænsende for mig i f.t. mit samvær og min kontaktflade til andre.

  Ha’ det fortsat godt!
  /Ebbe

  Svar
 3. Brian Reinhold Jensen

  @Andreas:
  Godt du har fokus på det, bliv ved med det – og husk at reager på det du ved er rigtigt 🙂

  @Ebbe:
  Du har helt ret, jeg tror også der er en god del angst for at miste “ære”, altså en del stolthed med omkring behovet for at kontrollere.

  /Brian

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *